Sdr. Asmindrup Kirke

Fra en gammel landsbykirke til et tidssvarende kirkerum for moderne mennesker

Overalt i Danmark står hvidkalkede landsbykirker tomme og samler støv. Det er et generelt problem, der kalder på nyfortolkning eller lukning. Den 900 år gamle landsbykirke i Sdr. Asmindrup syd for Holbæk er et eksempel på, hvordan et kirkerum kan nyfortolkes og bruges mere alsidigt til nutidens moderne mennesker.
  • Vipperød Sogn
    Bygherre
  • Ølgaard Rådgivende Ingeniører A/S
    Ingeniør
  • Adresse
    Hellestrupvej 36
  • År
    2014-2019
  • Omfang
    120 m²
  • Arkitekt
    Arkitema
Arkitema Sdr Asmindrup Kirke 18 Photo Jens Lindhe web

Fra et mørkt og koldt kirkerum til et minimalistisk” og fleksibelt rum, der inviterer til dialog, medejerskab og inddragelse men samtidig kan give plads til ro, inderlighed og fællesskab. Den ypperste opgave har været at skabe en kirke, der både bibeholder det kristne rum med plads til traditioner og indeholder en fleksibilitet, der gør, at kirken fremover simpelt kan omdannes til mange forskellige formål.

Arkitema Sdr Asmindrup Kirke 17 Photo Jens Lindhe web
Restaureringen af Sdr. Asmindrup kirke er et vigtigt led i at skabe mere liv for både lokalmiljø og menighed
Arkitema Sdr Asmindrup Kirke 08 Photo Jens Lindhe web

Inde i kirken er stort set alt inventar fjernet på nær døbefont, alterbord og prædikestol. Det historiske inventar, der står tilbage, er restaureret sammen med kalkmalerierne. Siddemøblerne er tænkt således, at de kan flyttes rundt, alt efter om rummet skal bruges til filmfremvisning, koncert, prædiken, debatarrangement eller foredrag. Inventarets fleksibilitet og æstetik understreger nytænkningen af rummets funktioner.

Som et gennemgribende greb i det nye kirkerum er der kommet nye farvesætninger til på de kalkede vægge og lofter, der har til formål at trække stærke referencer til middelalderkirken. Derudover er et nyt lyst trægulv med til at samle rummet og forstærke opfattelsen af hvælvingernes kalkmalerier.

Arkitema Sdr Asmindrup Kirke 13 Photo Jens Lindhe web

Det ambitiøse projekt er støttet med 9,6 mio. kroner af A.P. Møller Fonden. Projektet er blevet udviklet i tæt samarbejde med menighedsrådet i Vipperød Sogn, Ølgaard Rådgivende Ingeniører A/S, Nationalmuseet, Slots- og kulturstyrelsen samt med førende eksperter inden for indeklima, varme, kalkmalerier og møbelarkitektur.